Zwartjes van 1883 Amsterdam

ANDRÉ SPRANGERS

GENTLEMAN

ANDRÉ SPRANGERS

Zwartjes van 1883

Dat André Sprangers een gepassioneerd schoenenliefhebber is zal u niet verbazen. Als je letterlijk boven de schoenenzaak van je ouders geboren wordt kan dat eigenlijk niet anders. Dat was in 1961 en nu, 56 jaar later, is Sprangers eigenaar van diezelfde zaak, Zwartjes van 1883.

 

De wereld van Sprangers draait om schoenen. Nou ja, het is niet meer zo dat hij voortdurend met gebogen hoofd op straat loopt om ieders schoeisel te monsteren, maar toch, het is wel het eerste waar hij bij een kennismaking op let. Het zegt immers veel over de drager. Zelf vindt hij: als je binnenkomt moeten de ogen naar je schoenen getrokken worden, maar niet omdat ze rood zijn. Dat u het even weet. Sprangers – man van klassieke snit – draagt zelf bij voorkeur een bewerkte schoen, dus met een spiegel, zo’n gestikte rand. Of een klassieke brogue met stijlvol stikwerk. Wat hem betreft is de perfecte schoen als een antieke vaas: niet opvallend, maar opvallend mooi en passend in ieder interieur.

 

Vandaag kiest Sprangers voor een kalfsleren brogue, handgemaakt in Italië. Zijn schoenen zijn uitsluitend van schoenmakers uit Engeland, Italië of Spanje. Waarom? Omdat een Europese vakman weet dat je bij een koeienhuid weg moet blijven van de kop, de uiers en de staart. Basiskennis voor de betere schoenmaker. En gouden regel voor u als koper: zet ze altijd weg met spanners, dan hebt u er een leven lang plezier van. Sneakers ook? Nee, die niet, die moet je alleen even goed laten luchten. Niet dat Sprangers vaak sneakers draagt trouwens. En zo wel, dan uitsluitend van merken die bewezen hebben kwalitatieve leren schoenen te kunnen maken. Zijn laatste paar Nikes droeg hij op de middelbare school.

 

Zoals Sting al lang geleden zong: a gentleman will walk, but never run.

Zwartjes van 1883 Amsterdam

ADRES

Utrechtsestraat 123
1017 VL Amsterdam

TELEFOON

020 - 623 37 01

EMAIL

info@zwartjes.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Pinterest

DEELNEMERSOVERZICHT