Vanouds

TOM VAN NOESEL

ROUTE

TOM VAN NOESEL

Eigenaar ambachtelijke tafelfabriek VANOUDS Amsterdam

Soms heeft het leven al lang een route voor je uitgestippeld, maar moet je die route zelf nog even vinden. Als je opgroeit als zoon van een Brabantse houthandelaar en jij zelf een gezonde liefde voor dat materiaal ontwikkelt, hoe beland je dan in een lease-middenklasser als verkoper bij een printerfabrikant? Laten we het een verkeerde afslag noemen. Er was een burn-out en een dubbele hernia voor nodig om Van Noesel weer op het juiste pad te krijgen, nu tien jaar geleden.

 

Hij zegde zijn jasje-dasje-baan op, leverde zijn leaseauto in en begon een bedrijfje in houten vloeren. Eerst nog met wat sturing van Van Noesel senior, maar al snel solo. Fantastisch werk: met eigen handen van een eerlijk natuurproduct mooie dingen maken. En dingen uitproberen natuurlijk. Van Noesel is een creatieve geest. Hij moet spelen, klooien, ontdekken. Nieuwe vloerconcepten, rare materialen, verrassende combinaties. Naast vloeren kwamen er ook tafels. Van eiken, en later van notenhout. Hout van 150 jaar oude bomen met de meest waanzinnige structuren. Schitterend spul. En steeds maar weer experimenteren. Met vormen, met verbindingstechnieken, met bewerkingen.

 

Als surfer kende hij de eigenschappen van epoxy, een vloeibare kunsthars waarmee surfplanken geprepareerd worden. En tijdens een van zijn experimenten viel ineens alles op zijn plek. Een notenhouten tafelblad, bijna ‘verdronken’ in dikke lagen epoxy. Alsof het hout drijft, net onder het wateroppervlak. De combinatie van de woeste, grillige tekening van het hout met het hoogglans gepolijste epoxy was betoverend. Industriële stalen poten waren de kers op de taart. Het leidde tot VANOUDS Amsterdam, sedert 2012. Zijn tafels gaan inmiddels de hele wereld over, maar worden nog altijd ambachtelijk gemaakt door Van Noesel zelf, samen met ‘zijn jongens’ Harry en Georges. Hij durft het nu wel te zeggen: dit is zijn route. En daar wijkt hij niet meer vanaf. Van Noesel, man van quotes, haalt nog maar eens een oneliner van senior aan: ‘Hout? Groeiend goud’. En zo is het.

Vanouds

ADRES

Tijnmuiden 9
1046 AK Amsterdam

TELEFOON

+31(0)6 41 87 30 42

EMAIL

hello@vanoudsamsterdam.com

SOCIAL MEDIA

Facebook

DEELNEMERSOVERZICHT