The Bulldog Amsterdam

HENK DE VRIES

HART

HENK DE VRIES

Oprichter/eigenaar The Bulldog

Henk de Vries werd geboren op de Zeedijk en groeide op in de rosse buurt. En zoals te verwachten van een straatschoffie uit die buurt was de kleine Henkie geen ijverige scholier. Liever werkte hij in de kroeg van zijn vader. Om zijn moeder te helpen het joch op het rechte pad te houden nam ’s lands bekendste Heilssoldate, Majoor Bosshardt, hem onder haar hoede. Ze stuurde hem naar school en hield hem – waar mogelijk – in het gareel. En, het moet gezegd, ze gaf hem ook stevig op zijn donder als hij toch over de schreef ging. Het werd het begin van een levenslange band. ‘De majoor heeft me geholpen mijn geweten te ontwikkelen,’ zegt hij daarover.

 

De Vries mag dan geen studiebol geweest zijn, de Wallen maakten hem wel streetsmart. En zijn neus voor zaken had hij eveneens al vroeg ontwikkeld. Dus opende hij in de jaren 70 een huiskamerachtige zaak waar hij een duidelijk onderscheid maakte tussen cannabis (toegestaan) en harddrugs (wegwezen). Met zijn zaak creëerde hij een compleet nieuwe horecacategorie: de coffeeshop. Hij noemde zijn zaak The Bulldog, vernoemd naar zijn hond Joris. Enerzijds omdat bulldogs lief en trouw zijn, anderzijds omdat het doorbijtertjes zijn.

 

Vanaf dag één was zijn coffeeshop een succes en hij introduceerde er allerlei nieuwigheden die inmiddels wereldwijd de standaard zijn, zoals voorgedraaide joints, spacecake en voorlichting over softdrugs. En natuurlijk de belangrijkste huisregel: uitsluitend cannabis, dus nooit harddrugs. Daar werd – en wordt nog altijd – streng op toegezien. Desondanks had De Vries geregeld schermutselingen met politie en justitie. De Vries is voor de duvel niet bang en als je aan zijn zaak komt, dan kom je aan hem. Maar tegelijk vormden de huisregels van zijn coffeeshop de basis voor het huidige Nederlandse gedoogbeleid. Niet zonder ironie kocht De Vries zelfs het voormalige politiebureau op het Leidseplein en opende hij er de grootste coffeeshop van Nederland.

 

Inmiddels is The Bulldog een toonaangevend wereldmerk met merchandise die in meer dan twintig landen verkocht wordt. Maar De Vries is nooit vergeten waar hij vandaan komt. In de geest van Majoor Bosshardt heeft hij altijd oog gehouden voor Amsterdammers aan de onderkant van de samenleving ‘bij wie het níet gelukt is in het leven.’ Die mensen helpt hij als betrokken – en zeer gulle – supporter van het Leger des Heils. Henk de Vries, binkie uit de rosse buurt. Klein van gestalte, maar met een heel groot hart.

The Bulldog Amsterdam

ADRES

Oudezijds Voorburgwal 90
1012 GJ Amsterdam

TELEFOON

020 625 9864

EMAIL

support@thebulldog.com

SOCIAL MEDIA

Facebook
Twitter

DEELNEMERSOVERZICHT