Taxi Centrale Amsterdam TCA

HEDY BORREMAN

DRIVING MISS HEDY

HEDY BORREMAN

Directeur Taxi Centrale Amsterdam TCA

Je kiest hem uit, de auto. Natuurlijk een van TCA. En het liefst zo’n grote zwarte blinkende met een ster. Je bent autogek of je bent het niet. Daar, middenin de rij. De chauffeur herkent je niet. Ze herkennen je nooit. Hij sputtert nog even: ‘Maar ik ben niet de eerste in de rij.’ Je verzekert hem dat je echt met hem mee wilt. Natuurlijk neem je achterin plaats, dat is een kwestie van respect. Zodra je zit, sluit hij het portier achter je, met de doffe klik van luxe. Het rumoer van het drukke plein verstomt en heel even zit je alleen in de doodstille cocon. Je ademt diep in en uit. Dan zet je het raampje open. De stad moet je voelen.

 

‘Heeft u een leuke avond gehad, mevrouw?’ ‘Leuk genoeg om niet meer te rijden.’ Je zakt iets onderuit in de comfortabele stoel. Even laat je je handen over het leer van de bekleding gaan. Dit is nog eens wat anders dan haasten voor de laatste tram. Zodra de chauffeur optrekt, strijkt de zwoele avondlucht over je wangen.

 

‘Zou je over de gracht willen rijden?’ Hij knikt. ‘Natuurlijk.’ Behoedzaam draait de auto de Herengracht op. Met lome ogen kijk je naar buiten. De lantaarns schijnen over de gracht, op het spiegelende water landt een enorme meeuw. Aan de overkant lichten de gele ogen van de imposante grachtenpanden op. Niemand heeft gordijnen en waarom zouden ze ook. De hoge plafonds, de ornamenten, de kleuren. Door je oogharen is het alsof je een wereld van honderd jaar geleden bekijkt. Wanneer de auto stopt, ben je weer terug in het heden. Voor jullie staat een verkeersregelaar in een feloranje hesje, zijn hand geheven. De chauffeur zucht. ‘Ik wou dat die stad eens af was.’

 

Hij neemt je mee, over de Keizersgracht, door de Negen Straatjes, links, rechts, de Prinsengracht. De terrassen zinderen nog. Serveersters steken geroutineerd over. Na de grachten komt de rust. Brede wegen, waar overdag het verkeer elkaar danig in de weg zit. Nu glijdt de auto er bijna geruisloos overheen, hier en daar een slingerende fietser ontwijkend. In jouw straat is het doodstil. Bij het afrekenen geef je een flinke fooi. Je bent geneigd de chauffeur uit te zwaaien, het is toch een van ‘jouw’ 1.500 TCA-jongens. Je doet het niet. Hij zou denken dat je gek was.

Taxi TCA

ADRES

Wisseloordplein 2
1106 MH Amsterdam

TELEFOON

020 - 650 65 06

EMAIL

info@tcataxi.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook

DEELNEMERSOVERZICHT