Ms “De Jordaan”

PETRA RUIJS

KLEINE MEISJES WORDEN GROOT

PETRA RUIJS

Eigenaar Amsterdamse feestboot MS de Jordaan

Petra Ruijs is een vrolijke wervelwind van enthousiasme en optimisme. Haar motto? Wie goed doet, goed ontmoet. En haar oer-Amsterdamse feestboot MS de Jordaan is het hoog-kitscherige bewijs daarvan.

 

Behalve haar betalende gasten op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond ontvangt ze daar namelijk een aantal keer per maand eenzame ouderen. Geheel belangeloos natuurlijk, in nauwe samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds. Want voor eenzame oudjes heeft ze een hele grote soft spot. Dat zit zo: als meisje woonde ze met haar ouders in de Spaarndammerbuurt. Naast het gezin, op drie hoog, woonde Buuf Kapoen. Buuf Kapoen was oud en slecht ter been, waardoor het breekbare mensje nog maar hoogstens eens per week buiten kwam. Eéns per week! Dat maakte grote indruk op Ruijs. Ze bracht veel tijd bij haar oude buurvrouw door en nam zich voor waar mogelijk vergeten ouderen als Buuf Kapoen te helpen. Iets dat beter dan ooit lukt sinds ze haar schip kocht; MS de Jordaan.

 

Op MS de Jordaan – kleedjes op tafel, tierelantijnen aan de muur, balletje-jus op het menu – neemt ze senioren als Buuf Kapoen weer even mee het verleden in. Lekker varen door Amsterdam, hassebassie en pikketanissie erbij, dat werk. Terug naar die goeie ouwe tijd, toen Manke Nelis het leven nog bezong, Holleeder nog appeltjes jatte en Ajax nog kampioen werd. Lachen om de moppen van Kapitein Jan, meezingen met de Amsterdamse muziekbingo en natuurlijk gniffelen om het Rode Oortjes Intermezzo. Voor Ruijs zijn dat de mooiste momenten op haar schip, de reacties van die mensen zijn onbetaalbaar.

 

Buuf Kapoen is er al een tijdje niet meer. Maar vanaf haar wolk, naast Hazes, Cruijff en Tante Leen, kijkt ze vast en zeker af en toe naar beneden. En ziet ze dat haar kleine onderbuurmeisje van weleer qua warmhartigheid en medemenselijkheid inmiddels een hele grote is.

Ms "De Jordaan"

ADRES

Jaagweg 12b
1452 PB Ilpendam

TELEFOON

020 - 820 17 77

EMAIL

info@msdejordaan.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT