Kesbeke Fijne Tafelzuren

OOS KESBEKE

ODE AAN DE AMSTERDAMSE UI

OOS KESBEKE

Directeur van Kesbeke Fijne Tafelzuren

Begonnen in 1948 in een keldertje aan het Waterlooplein is Kesbeke de enige overgebleven inleggerij van Amsterdamse Tafelzuren. Een augurk is bij dit familiebedrijf niet zomaar een augurk maar een product van vakmanschap en toewijding. In het hele land genieten mensen van het smaakvolle zuur, met de Amsterdamse ui als onbetwiste klassieker. De liefde van de fans is groot, blijkt uit deze ode van een aficionado uit Groningen.

 

‘De rit van Amsterdam naar mijn Groningse boerderij duurt te lang. Het grind spat op als ik het erf op draai. Ik neem de zware pot van de voorstoel, loop direct naar de keuken, druk het koele zware glas tegen mij aan, omvat het deksel en zet kracht. Een lichte plof weerklinkt in de stille ruimte. Ik adem uit.

 

Glimmend kijk je me aan. Je bent een echte Hollandse meid, of jongen, dat weet ik niet eens. In Zeeland of de Noord-Oostpolder werd je geboren, zachte handen schilden je voordat je in een Amsterdams fabriekje met liefde werd ingelegd. Nu verdring je je aan het oppervlak, ongeduldig na maanden van wachten in je glazen huis. Tijd die nodig was om het smaakvolle zuur tot in je diepste binnenste te laten doordringen. Meneer Kesbeke wil het niet anders. Hij geeft je de tijd om te rijpen, zoals een goede whisky of een mooie wijn. En mijn god, wat ben je mooi.

 

Onze liefde is niet exclusief, dat weet ik best. Ik moet je delen met vele aanbidders, van sterrenkoks tot haringman Kees. Maar nu heb ik je helemaal voor mij alleen. Teder neem ik je tussen mijn vingers. Hoe kijk je naar een Amsterdamse ui? Hoe kijk je naar de Westertoren? Het water loopt me in de mond als ik je naar mijn lippen breng. Waarom is zuur eigenlijk nooit een compliment? Waarom zijn alleen zoete kinderen lief? Wanneer ik bijt, maakt je buitenste schil zich los; alsof je je jasje voor me uittrekt. Een rilling trekt over mijn rug. Gulzig eet ik je helemaal op, waarna ik het zuur van mijn vingers lik en de frisse nasmaak door mijn mond voel trekken.

 

Mijn vriendin komt binnen en vraagt me waarom ik mijn jas nog aan heb.’

Kesbeke Fijne Tafelzuren

ADRES

Adolf van Nassaustraat 2-8
1055 RP Amsterdam

TELEFOON

020 686 11 21

EMAIL

kesbeke@kesbeke.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook

DEELNEMERSOVERZICHT