Julius Baller Koperslagerij

SANDER PRONK

SPRINGLEVEND AMBACHT

SANDER PRONK

Eigenaar koperslagerij Julius Baller

De poëtische geest ziet confetti die door God lustig is uitgestrooid over de stad. Sander Pronk noemt het gewoon vakwerk. De gevellantaarns op de grachtenpanden, de zinken ornamenten van Carré, de gouden lier op het Concertgebouw, de koperen lantaarns van Tuschinsky. Iedereen in Amsterdam heeft ze wel eens bewonderd, maar weinig mensen weten dat al deze pareltjes het werk zijn van koperslagerij Julius Baller, sinds 1871.

 

Een paar jaar geleden nam Sander Pronk het befaamde atelier over van Marten Tulleners. Sanders eerste klus als eigenaar was de restauratie van de bronzen kruiswegstatie uit de afgebrande Clemenskerk van Ameland. Hij gaf Christus zijn handen terug. Met een slijptol, een Dremel en een vijl.

 

Hij fietst graag door Amsterdam, zijn ogen dwalend langs de gevels. Van de lantaarns aan de grachtenpanden is meer dan de helft afkomstig van Julius Baller. Sterker nog, veel elementen die Sander restaureert zijn ooit door een voorganger van hem gemaakt en komen terug op de werkbank waar ze decennia geleden het licht zagen. Zoals de lantaarns van het Bartolottihuis of van het Doelenhotel. Niet dat hij alleen historisch werk doet. Hij maakt net zo lief designmeubelen, bronzen deuren, moderne kunstwerken of horeca-elementen. Onlangs nog de gloednieuwe VIP-bar van Heineken, met de kenmerkende ster er ruimtelijk in verwerkt. Het meterslange koperen gevaarte werd driehoog door het raam naar binnen getakeld, met aan weerszijden slechts vier centimeter speling. Daar schrikt hij nog wel eens van wakker ’s nachts.

 

Hij vertelt er met liefde over, maar of het nog lang duurt, dat interview. Want hij heeft nog veel te doen. Stellingen voor een horecakeuken; met precies het juiste patina, zodat het nieuw is, maar oud lijkt. Een glimmende messing trapomlijsting van achttien meter hoog. En de scharnieren van het bronzen trommeltje van tante Wil, die deze week al drie keer gebeld heeft. Zo zichtbaar als zijn werk is, zo bescheiden is de ambachtsman. Hij hoeft niet zo nodig op de voorgrond. Als het werk maar gezien wordt.

Julius Baller Koperslagerij

ADRES

Johan van Hasseltweg 43
1021 KN Amsterdam

TELEFOON

020 - 634 46 05

EMAIL

info@juliusballer.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT