ENOT Nederlandse Optische Industrie

LORENS KEIP

LENZENLIEFDE

LORENS KEIP

Directeur ENOT

Bij sommige gebeurtenissen weet je dat je leven op dat moment verandert. Soms dringt dat besef pas jaren later door. Lorens Keip dacht op een dinsdagmiddag in 2003 dat hij een uurtje bij zijn broer Mike op bezoek zou gaan. Al ruim vijfentwintig jaar voerde die de scepter over de lenzenslijperij. Lorens had een succesvolle carrière in het internationale hotelwezen. Dat beviel hem, hij was ervoor gemaakt, dacht hij. Tot die middag. Ze moesten praten.

 

De lenzen waren het probleem niet. Sinds hun grootvaders de eerste experimenten deden, loopt het bedrijf voorop in techniek. De ironie wilde dat ENOT zelf onzichtbaar was geworden. En zo toog Lorens die middag naar het pand dat hun vader in 1963 liet bouwen toen ze, net als alle industrie, weg moesten uit de Amsterdamse binnenstad. Het gebouw in West is extra zwaar onderheid, want voor lenzenproductie is stabiliteit een eerste vereiste – een schok in de machine en de wereld oogt wazig. Uren zaten de broers te praten, in een steeds donker wordende kamer, slechts verlicht door de volle maan. Lorens besefte dat hij hier, van alle plaatsen op de wereld, het meest op zijn plaats was. De lenzenliefde kreeg hem te pakken en hij is nooit meer weggegaan.

 

Dit jaar viert ENOT haar honderdjarig jubileum, ze winnen vakprijzen en de koning benoemde hen dit jaar tot hofleverancier. Schuilt het succes misschien in de magische broederband? Hun grootvaders, hun vader en oom, Mike en Lorens; steeds stonden twee broers aan het roer.

 

Sinds Mike een stapje terugdoet, schakelt Lorens een versnelling op. ’s Nachts droomt hij van de zaak, alles moet perfect zijn. Zijn zoon Michael staat naast hem te popelen: ‘No way dat iemand van buiten later het roer gaat overnemen.’ Maar heeft Michael wel een broer? ‘Een zus. Ik zou het fantastisch vinden om hier met haar samen te werken, maar ik weet nog niet of zij dat wil.’ Lorens glimlacht. Ze mag er best even over nadenken.

ENOT Nederlandse Optische Industrie

ADRES

Keurenplein 1
1069 CD Amsterdam

TELEFOON

020 410 6900

EMAIL

info@enot.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook
Linkedin

DEELNEMERSOVERZICHT