Bakkerij Amstelveld B.V.

DANNY & RICHARD ILCKEN

WITTE BOLLETJES

DANNY & RICHARD ILCKEN

Algemeen directeuren Bakkerij Amstelveld

Als kinderen maakten de broers altijd ruzie. Ze zijn in bijna alles verschillend: uiterlijk, karakter, smaak. Totdat je de fabriek betreedt, waar dagelijks 100.000 tot 200.000 broodjes gebakken worden. Daar zitten de broers helemaal op één lijn. Hun product bekijken ze verfrissend nuchter. ‘Brood is in de eerste plaats een transportmiddel voor beleg,’ zegt Danny. ‘Het ziet er zo slordig uit met een losse plak ham of kaas in je handen. Maar dat broodje moet wel perfect zijn. Daar draait bij ons alles om. Wij maken bolletjes en puntjes, soms met zaadjes erop. Aan hypes doen we niet. Dat mensen ineens een hamburger op een harde bol gaan doen. Hoe verzin je het.’

 

Eind jaren 90 namen de jongens de zaak over van hun vader. In een nieuw pand richtten ze een volautomatisch productieproces in. ‘Hij drukte ons op het hart het op onze manier te doen,’ licht Richard toe. ‘Dit is onze manier.’ Het deeg kneden, de bolletjes verdelen en opbollen, het rijzen, bakken, afkoelen, verpakken en invriezen; er komt geen hand aan te pas. Zelfs de vorkheftruck is onbemand. ‘Dat is wat duurder dan een bemande, maar het geeft rust,’ vertelt Danny. ‘Medewerkers concentreren zich bij ons volledig op de kwaliteit.’ De heftruck zoemt ons voorbij, op weg naar een nieuwe pallet.

 

Ze houden van hun klanten, maar niet van verkoop. Tien jaar geleden namen ze een vertegenwoordiger aan die er prompt vandoor ging met de auto. ‘Wij zijn het liefst bezig met de productie,’ vertelt Danny. Buiten het kantoor klinkt een doordringende piep. Een kort knikje tussen de broers en weg is Danny. Richard: ‘Zelfs in een volautomatisch proces moet je wel eens wat doen. Laatst heb ik midden in de nacht een onderdeel gerepareerd met ducttape. De leverancier wilde op dat tijdstip niet langskomen, snap jij dat nou?’ Danny is terug. Alles onder controle. ‘Een van ons is altijd aanwezig,’ vervolgt Richard. ‘De een doet de nacht, de ander de dag. ’s Ochtends hebben we een uur overlap. Als de een op vakantie is, werkt de ander gewoon 16 uur achter elkaar. We laten dat niet aan een derde over.’

 

Toen ze klein waren, beloofde hun moeder hen een hond, als ze een jaar geen ruzie zouden maken. Danny onderhandelde dat uit tot zes maanden en zelfs dat lukte ternauwernood. ‘We deden blijkbaar genoeg ons best om de hond te krijgen,’ lacht Danny. In de fabriek gaat het al bijna twintig jaar vanzelf. Zodra de haarnetjes op gaan, overheerst de eensgezindheid.

Bakkerij Amstelveld B.V.

ADRES

H.J.E. Wenckebachweg 167
1096 AM Amsterdam

TELEFOON

020 - 465 20 20

EMAIL

info@amstelveld.nl

DEELNEMERSOVERZICHT