A’DAM Toren

SANDER GROET

VRIJHEID

SANDER GROET

Creatief ondernemer, A’DAM Toren

Sander Groet heeft ruimte nodig. Hij moet fladderen, dingen doen, rommelen en rotzooien. Dan komt zijn creativiteit het beste tot zijn recht. Dan ontstaan de mooiste ideeën en concepten.

 

Verwar ruimte echter niet met afstand, Groet is allesbehalve een solist. Hij wil altijd mensen om zich heen. Het gebeurt dan ook zelden dat er niet iemand in zijn huis logeert. Vrienden en bekenden, maar vaak zat ook onbekenden. Kindred spirits, met wie hij kan dansen en feesten, eten en drinken, sparren en creëren. Dingen bedenken die er nog niet zijn.

 

Hij stond aan de basis van allerlei Amsterdamse festivals, clubs en restaurants en was een van de drijvende krachten achter danceorganisatie ID&T. Maar de dagelijkse leiding van een bedrijf was niet wat Groet gelukkig maakte. Hij moest ruimte hebben. Daarom verkocht hij zijn aandeel en ging hij zijn eigen weg. En toen, op de wereldreis die volgde, kwam Het Idee. Een iconische toren, met observatiedek. Als andere wereldsteden zo’n landmark hadden, waarom Amsterdam dan niet? Als Groet iets in zijn kop heeft, heeft ie het niet in zijn kont, dus brak hij zijn reis af en ging hij naar huis om het plan uit te werken. Zijn idee landde goed in het ‘platte’ Amsterdam, waar hoogbouw zeldzaam is en er aan het IJ een toren stond te verpieteren.

 

Inmiddels is dat de A’DAM Toren, die hij samen met Lingotto, Hans Brouwer en Duncan Stutterheim ontwikkelde. Een stedelijk icoon van beton en staal, waar een nimmer wijkende vierkwartsmaat dag en nacht het ritme dicteert. En waar alleen al in 2017 600.000 bezoekers kwamen om van het magnifieke uitzicht over de stad te genieten. Hij is er erg trots op, met de enorme dakschommel die hij bedacht als zijn creatieve magnum opus. Hij nam er enorme risico’s voor, ging er met alles in wat hij had. Was het geflopt dan was hij alles kwijt geweest. Niet dat hij daar bang voor was hoor, dan was hij gewoon opnieuw begonnen. Dan had hij, los van alles, los van verplichtingen, gewoon weer wat nieuws bedacht.

 

Om geld en bezittingen geeft hij namelijk niks. Voor Sander Groet is creatieve vrijheid de enige échte rijkdom.

A'dam Toren

ADRES

Overhoeksplein 1
1031 KS Amsterdam

EMAIL

info@adamtoren.nl

SOCIAL MEDIA

Facebook

DEELNEMERSOVERZICHT